Mediation

Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en de onderhandelingen tussen de deelnemers begeleidt. Met het doel om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale oplossing te komen. Een snelle, persoonlijke en betaalbare oplossing zonder dat de rechter aan de pas moet komen.

Als mediator ondersteun ik het proces vanuit multidisciplinaire deskundigheid op de terreinen van communicatie- en interventietechnieken, conflicthantering, onderhandelen en besluitvorming. 

Ik ben een MfN registermidiator en ik werk volgens de richtlijnen van de Mediatorsfederatie Nederland dat voor kwaliteit garant staat.

De belangrijkste kenmerken van mediation zijn:

  • Vertrouwelijkheid: wat er besproken is, blijft vertrouwelijk. Deelnemers moeten zich vrij voelen om te spreken over waar het hen werkelijk om gaat en moeten vrij kunnen nadenken over mogelijke uitkomsten.
  • Vrijwilligheid: deelnemers stemmen in dat de mediator hen in het mediationproces begeleidt en dat de deelname aan het proces afgebroken kan worden wanneer zij of de mediator mediation niet meer zien zitten. Vrijwilligheid is echter niet gelijk aan vrijblijvendheid. Mediator en deelnemers maken afspraken die ze in en mediationovereenkomst vastleggen.
  • Mediationproces: het mediationproces is opgebouwd uit fasen: verkenning, bemiddeling en waar relevant een nazorgfase. 
  • In de verkenningsfase verkent de mediatior de opdracht met de opdrachtgever en de mogelijkheid tot mediation met de deelnemers. 
  • De bemiddelingsfase start door een eerste gezamenlijk gesprek. Aan het begin van dit gesprek ondertekenen deelnemers een mediationovereenkomst. In een mediationproces zijn er gemiddeld drie gezamenlijke bemiddelingsgesprekken nodig. 
  • Afhankelijk van het proces in de bemiddelingsfase, kunnen deelnemers en mediator nog een nazorggesprek afspreken. Doel van dit gesprek is om er zeker van te zijn dat de bereikte oplossingen voldoende toekomstvast is.   

Specialisaties:

  • Arbeidsmediation kan diverse doelen hebben, zoals re-integratie van een zieke medewerker maar ook beëindiging van het dienstverband. Bij een exit-mediation moet de mediator de weg weten in de doolhof van juridische regelingen. Binnen de overheid in het bijzonder waar bijvoorbeeld de kennis van procedures handig is. De mediator ziet er op toe dat u goed geïnformeerd en weloverwogen tot een oplossing komt.
  • In geval van samenwerkingsproblemen tussen individuele medewerkers of binnen teams, helpen vaak interventies door bijvoorbeeld een adviseur HRM of een coach onvoldoende. Een oplossing is vaak pas mogelijk als onderliggende problemen, de echte oorzaken van het probleem, voldoende behandeld zijn. Gerichte aandacht op dit niveau kan veel tijd, energie en geld besparen.
©2017 NAB Mediation & Advies
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin